Блокада за ЕУ додека Македонија не признае дека историски и јазично е дел од Бугарија

Бугарската блокада за почеток на преговори со ЕУ ќе трае се додека Македонија не признае дека историски и јазично е дел од бугарската нација.

Ова го јавуваат повеќе грчки медиуми кои се добро упатени во позициите на Софија кон Скопје.

Според извештаите Бугарската влада во Брисел бара да се блокираат пристапните преговорите за Македонија се додека не признае дека историски и лингвистички е дел од Бугарија.

Бугарија меѓу другото инсистира ЕУ по ниедна цена да не прифати македонски јазик се вели во извештаите.

Информациите од грчките медиуми на англиски јазик на овој ЛИНК

SHARE