За да може една земја да се движи уверливо кон ЕУ и НАТО, сите најголеми парламентарни партии мора не само да заборават на антибугарската реторика, туку и да се убедат дека таа не е точна, изјави бугарскиот пемиер Бојко Борисов околу европската интеграција на Македонија и Албанија.

Според неговите зборови, „ние не бевме окупатор и не треба да се преиначува историјата“ а ако двете држави сакаат да напредуваат напред, европските вредности се јасни.

„Вчера имав средба со Кристијан Мицкоски и со мојот албански колега. Не е случајно што Мицковски вчера изјави за медиумите дека ЕУ и НАТО се приоритет за ВМД. Кога некој ќе рече дека Бугарија е фашистички окупатор, тоа значи дека нема да помогнеме на кој било начин “, коментира Борисов.
Според премиерот, „читањето историја е такво како што ја читаат историчарите и ние ја прифаќаме со векови, пренесе News,bg.

„Големи бугарски градови се нарекуваат Гоце Делчев и Сандански и нема да има компромис со овие работи“, алудирајки на разговорите околу ликот и делото на Делчев…

SHARE