Борисов со критики за сестринските партии во Македонија и во Грција

Бугарскиот премиер и лидер на десничарската ГЕРБ, Бојко Борисов, на Конгресот на Европска народна партија (ЕПП) во Хелсинки изрази зачуденост што нашол заеднички јазик со социјалдемократот Заев, наспроти сестринските партии во Македонија и во Грција.

„Договорот со Скопје воопшто не беше лесно да се потпише од Бугарија, но со Заев дадовме пример како една партија од ЕПП и друга од социјалдемократите можат да го постигнат тоа. Го направивме тоа бидејќи сметаме дека европската перспектива за Македонија за ЕУ и за НАТО минува преку тој договор. И што се случи? Социјалдемократите во Македонија сакаат во ЕУ и во НАТО, крајната левица во Грција сака соседот Македонија исто така да отиде таму, а нашите сестрински партии во Македонија и во Грција не сакаат“, рече Борисов.

„Да си поставиме елементарно прашање – има ли дисциплина во ЕПП или нема? И како што се собираме, донесуваме одлуки и даваме перспектива, ги прашавме ли нашите колеги во Грција и во Македонија – вие каде сакате да ја видите вашата држава?“, додаде тој.

 

SHARE

3 Коментари

  1. Ако си толкуу фин што не го призна македонскиот јазик со договорот. Јеби га сто стапа по туѓ грб не болат.

    • Не се признава нещо, което не постои! Да се признае македонски език, значи да се признае фалшификатът на Коминтерна!

  2. Neko sestri se nesto povekje od sestri. Vo evropa toa si go garantiraat so zakoni i multipolarnosta funkcionira i se razmnozuva …. blagodarenie na medicinata.

Comments are closed.