Бројот на заболени во светот од коронавирус надмина еден милион

Втори април 2020 година ќе биде запишан во борбата со коронавирусот како ден во кој бројот на заразени надмина еден милион, достигнувајќи 1.004.533, што е за 69.337 повеќе од претходниот ден.

Бројот на смртни случаи се искачи на 51.560 (+4.368), а тој на оздравени лица е 206.376 (+12.774).

Речиси една четвртина од бројот на заболени се во САД, вкупно 238.386 (+23.833), а следуваат Италија со 115.242 (+4.668), Шпанија со 110.238 (+6.120), а Кина ја престигна и Германија со 84.688 (+6.707).

Италија и понатаму е на врвот по бројот на починати и вкупно (13.915), и во последните 24 часа (760), а веднаш зад неа се Шпанија со 10.096 (+709), САД со 5.768 (+666).

SHARE