Бугарија треба да биде не само нашиот советник, туку и партнер на патот на Македонија кон членство во Европската унија, вели поранешниот македонски премиер Владо Бучковски за БГНЕС.

„Кога ќе започнат преговорите за пристапување во ЕУ, а јас сум оптимист дека ние ќе добиеме заслужена покана за ова во јуни 2019 година, не треба да правиме експерименти. Треба да побараме поддршка од бугарските експерти кои учествуваа во преговорите со ЕУ  тие да бидат не само наши советници, но и партнери во овие преговори“, изјави Бучковски.

Според него, совршено е логично Бугарија да помогне, „бидејќи ние сме многу блиски и се разбираме“.

„Убеден сум дека ќе настапи време кога и во Македонија и во Бугарија ќе биде јасно дека патот на Македонија кон ЕУ ќе оди рака под рака со Бугарија“, оценил Бучковски во интервјуто.

Според професор Бучковски, најголемиот проблем во билатералните односи, кој треба да се реши што е можно побрзо, е недостатокот на модерни патишта и железничка линија.

„Срамно е да патувам од Скопје до Софија повеќе од три и пол часа. 200 километри е оддалечен главниот град Македонија од главниот град Бугарија. Срамно е да нема начин растојанието да се минува за еден час и половина“ вели Бучковски во интервју за БГНЕС.

SHARE

Оставете коментар