И оваа година Македонија и Србија се најпосакувана дестинација на граќаните од Бугарија – особено за жителите на Ќустендил – за претстојните празници.

Цените за празнична вечер со транспорт се движат помеѓу 150 и 260 лева (75 -130 евра), со едно или две ноќевања.

А ктуелни се и еднодневни екскурзии и божикен шопинг во Македонија  и во Грција, чија цена е 35-39 лв.

Според Институтот за оценка и анализа на туризмот, оваа година повеќе од 530.000 граѓани на Бугарија ќе ги поминат претстојните празници надвор од нивниот дом.

110.000 Бугари велат дека ќе ги поминат празниците во странство а најпосакувани за празниците се Србија, Грција, Македонија и Романија.

Бугарските туроператори тврдат дека причина за тоа се и цените во Бугарија.

На пример куриозитет е Ќустендил каде понудата за престој за празниците била иста како во – Дубаи.

SHARE

1 Коментар

  1. Мене не ми се оди во Македониjа и во Србиjа. Ке одам во Гнилjане на посебно Косово. Тамо жиче благи луге и предобро телешко. Нема и еден споменник. Кога ке им речиш дека си бугарче, ке им се скине кичмата. Тие и србете jа кине кичмата, ама си личи дека да е некако притворно. Не им верувам jаска ептем!

Comments are closed.