Бугарија враќа 28 контејнери италијанско ѓубре

28 од 127 контејнери со италијански смет кои пристигнале во пристаништето Варна ќе бидат вратени, пренесуваат бугарски медиуми.

Дел од контејнерите пристигнале во пристаништето од 9 октомври до 25 ноември 2019 година.

За увозот на контејнери за отпад од Италијасе води судска парница во Окружното обвинителство во Варна.

Мешаното ѓубре – пластичен отпад, гума и отпад од текстил, стакло и дрво, ќе биде вратено на испраќачот – италијанската фирма „Дентиче пантелоне“ од градот Салерно.

Примател на 127 контејнери е фирмата „Блацион“ ООД, која е регистрирана во Софија, а во која уддел имаат двајца македонски државјани.

SHARE