Бугарка во комбинација за шеф на Европска комисија

В.Д. директорката на Светска банка, Кристалина Георгиева, е меѓу имињата за можен иден претседател на Европска комисија, објави „Блумберг“, повикувајќи се на свои извори.

Георгиев има бројни предности, вклучувајќи ја и поддршката на Европска народна партија (ЕПП), претходното искуство со ЕК, како и тенденцијата да се избираат жени за високи функции во ЕУ.

Георгиева го презеде водството во Светска банка на 1 февруари, откако дотогашнииот директор Џим Џонс Ким, се повлече од функцијата.

Претходно, Кристалина Георгиева беше комесар за буџетот на Европска комисија.

SHARE