Бугарската армија пак во Македонија, овој пат како театар

Театарот со име „Бугарска армија“ гостува во Македонија со претставата„Железниот светилник“, адаптирна по истоимениот роман на Димитар Талев.

Иницијативата се реализира под покровителство на Министерството за одбрана и Министерството за култура на Република Бугарија во соработка со Министерството за култура на Република Македонија. Спонзор е Фондацијата Илија Камчев, известуваат бугарски медиуми.
Димитар Талев е еден од најчитаните бугарски уметници. Романот „железн светилник” е првиот дел од неговата тетралогја  посветена на борбата за ослободување, за просвета и независна црква на Бугарите од Македонија во децениите пред Илинденското востание.

SHARE