Бугарски поет се срами за ветото на неговата влада за Македонија, но…

Поетот и преведувач од Софија Манол Глишев се срами затоа што Бугарија ставила вето на кандидатурата на Македонија за влез во Европската унија.

“Како Бугарин со делумно македонско потекло и како Европеец, страшно се срамам од оваа криминална одлука на нашата неподнослива влада. Ова е последната шлаканица на нашето понижено национално достоинство.

Изгледа како Бугарија да одлучи да не дозволи една од нејзините области во Европската унија. Им се извинувам на сите мои пријатели и роднини од Македонија. Ова патетично однесување на полицајците во ДС не ги одразува чувствата на најдобриот дел од бугарскиот народ. А, самодоволните будали кои ќе се радуваат и ќе се прават големи аналитичари заслужуваат само презир”, пишува Глишев кој сепак испраќа кодирана порака до бугарската јавност.

Тој жали за ветото но не за ветото кон Македонците туку кон Македонија како бугарска област каде по логиката на најголем рој Бугари живеат нивни браќа.

“Бугарските власти извршија национално предавство. На прво место, тие ги предадоа и честа и интересите на самата Бугарија. Повеќе не зборуваме за неспособност, па дури и за корупција. Ова е намерно злонамерно однесување во корист на надворешна сила, која мора строго да се казни. Исто како што Тодор Александров и Ванче Михаилов ги казнија предавствата.

Во 2020 година, бугарската држава изврши две фатални злосторства: дозволи, всушност, дозволуваше смрт на бугарски граѓани секој ден поради целосно уништување на здравствената заштита; и ги предадовме нашите крвни браќа, Македонците, од кои веќе немаме роднини. Со овие две злосторства, Борисов во исто време се изедначи со двајцата диктатори и најголемите историски непријатели на бугарската нација – Тодор Живков, кој во 1986 година молчеше за Чернобил, со што разболе генерации Бугари од рак; и Георги Димитров, кој во 1948 година ги принуди жителите на Пиринско да се сметаат за Македонци, а не како Бугари. Проклетството е преслаба реакција на монструозното предавство на Татковината, извршено секој ден од ова самозаборавено ништо.

Се разбира, Македонија мора да биде во семејството на европските земји!

И, се разбира, овој безначаен руски измамник Борисов мора барем да скапува во затвор.

Кога и да избувне вистинско востание против оваа скапана влада, сепак ќе биде доцна”, пишува поетот кој најавува дека доколку е потребно, ќе го потпише ставот пред одвратните обвинители на антибугарскиот режим.

SHARE