„Je suis Тони Стојановски“ – Пишува Роберт Димитриевски

Да не знае човек дали да ги жали или да им се смее. Додека целата нација слави историски пласман на фудбалската репрезентација...

Статива со Бугарија, а? – Пишува Роберт Димитриевски

Само дилетанти, од небо паднати и тотално неупатени во меѓународните политички односи можеа да очекуваат и да се надеваат дека нема да...

Неподносливата леснотија на дефетизмот за името – Пишува Роберт Димитриевски

Какво антологиско салто мортале за еден професор по меѓународно право. Од застапник на Македонија во добиениот спор против Грција пред Меѓународниот суд...

За б’лгарските работи и Тања Мангалакова – пишува Горан Момироски

Да се разговара и преговара под присила во 2020 година за тоа дали Гоце и Македонците се Бугари е само уште една од низата...

Ќе признаеме ли дека Глигоров 28 лета бил Бугарин – пишува Горан Момироски

Ако бугарските власти успеат во своите намери и Македонија ги прифати барањата на властите во Софија тогаш Македонија сакала-не сакала ќе прифати дека столбовите...

За инстант историја напишана за 20 дена ќе летаат глави – пишува Горан Момироски

Не е во прашање само Гоце Делчев, не се ниту само учебниците во историја. Во опасност се ставени основните постулати на македонската држава, нација и...

„Систина“, политика, реваншизам и народно здравје – Пишува Горан Момироски

Неколку дена ја следам хајката што власта преку своите прокси медиумски алатки ја води против најголемата приватна болница во Македонија КБ Аџибадем-Систина. Нападот очигледно координиран...

Навежбани магариња, понижени научници, уништени Македонци – Горан Момироски

Веста за хрватското магаре во Прилеп што добило тренинг вреден 83 илјади евра стана легендарна. Се претвори во симбол на македонското самопонижување и самоуништување во...

Жива е Македонија – Пишува Роберт Димитриевски

Покомично од тоа кога арамијата вреска „држете го крадецот!“ или кога проститутката зборува за чесност може да биде само кога (поранешни, а...

Член на МАНУ за уцените од Софија: За трагедија не треба многу

Политиките на негирање на другиот се претвораат во политики на негирање на самите себе. Парадоксално е, ама вистина е. Па и ова со бугарската...

Последни вести

СДСМ и ДУИ одбија расправа за Бугарија и ЕУ во Собранието (ВИДЕО)

Комисијата за надворешна политика денеска имаше предлог точка за национален консензус за македонско-бугарските односи во контекст на ЕУ интеграциите. Точката не помина со 4 гласа...

Ѓоргиев: Присуството на бугарската војска овде било окупација

Претседателот на македонско - бугарската комисија за историски и образовни прашања Драги Ѓорѓиев во интервју за...

Игор Џамбазов ја дефинира националноста и јазикот на Каракачанов

Колку се апсурдни и неприфатливи барањата од Софија покажува и Шоуменот Игор Џамбазов кој не може да ја премолчи атаката на бугарските власти кон...

Трпешев: „Другари и другарки, ние, Бугарите сме криви пред вас

„Другари и другарки, ние, Бугарите сме криви пред вас. Ние Бугарите дозволивме на фашистите да се здружат со Германците и да не потиснат од...