За Крлежа, за Македонците и за Македонија – пишува проф. Горан Калоѓера

Неспорно е дека Крлежа ја сиппатизирал и ја сакал Македонија, за што сведочат и еминентни научници кои го следеле неговиот живот,...

Првиот дипломат загубен во датумот – Пишува Горан Момироски

Деновиве во морето глупости искажани во јавниот простор во главава ми отчукува една информација слушната од шефот на дипломатијата, чинам на седница на собраниската...

Заевото „не у ЕАЕУ“ – Пишува Роберт Димитриевски

Богами, ептен дипломатска изјавана на Зоран Заев во врска со Евроазиска економска унија (ЕАЕУ). Не им паѓало ни на памет таква работа,...

Сатански пораки – пишува Драган Милосављевиќ

Добро, Макрон го направи тоа што беше неизбежно, по сите француски најави дека нема проширување се додека ЕУ темелно не се реформира. Добро, доскорашните еврофили...

По едрење нема каење – Пишува Горан Момироски

Има надеж за изманипулираните грешни бедни извршителски души што речиси две години не убедуваа дека со сменето име како Северномакедонци ќе ни...

Поголеми Грци од Грците – Пишува Роберт Димитриевски

На толку самонаречени аналитичари и експерти буквално за сè - од берење мушмули до нуклеарна физика - ама баш никому да не...

А сега, најглупавото прашање – пишува Драган Милосављевиќ

А сега, најглупавото прашање – кој ни е виновен? Никој не ни е виновен. Тоа е вистината. Ниту Макрон, ниту Меркел, ниту Трамп а мислам...

Проф. Јачева-Улчар одбива пријателство додека Бугарите не заслужат

Ск'пи наши братја, че искате да се разберем, прихванете че: аз сум Македонка по националност и говорја на чист македонски език, кој-то ми е...

Македонски народ, македонски јазик, македонски идентитет – Гордана Силјановска Давкова

Пред многу години, ме стаписа прашањето на еден колега од Шпанија, среде Советот на Европа: Има ли македонски јазик, Гордана? Инстинктивно одговорив: Не, ние Македонците...

Александра Ѓуркова: За дискриминацијата и негаторската бугарска политика во 21 век

Овие денови од Софија се огласија барањата на бугарските политичари и на т.н. Македонски научен институт во врска со главните обележја на македонската...

Последни вести

Фуркан: Џабир, не се боревме против еден peжим за да создадеме нов

Ваква порака му испрати преку социјалните мрежи новинарот Фуркан Салиу на првиот човек на невладината „Цивил медиа“, Џабир Дерала.

На „маршот за правда“ ечеше „цела Шутка Ес-Де-Ес“ (ВИДЕО)

Како ехо на некогашното „цело Скопје вмровски град“, на вечерашниот „марш за правда“ на власта на минување кај Собрание ечеше „цела Шутка...

Дамовски: Стани Стево, народот на марш како стока ти го носат!

Користејќи негова изјава од опозиционерските денови, режисерот Борис Дамовски го прозва претседателот Стево Пендаровски во врска со „маршот за правда“ на партијата...

Тортевски: Кој тоа прави марш за правда?

Адвокaтот Александар Тортевски реагира на вечерашниот “Мapш на пpaвдата”. https://twitter.com/atortevski/status/1229108356285173761?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1229108356285173761&ref_url=https%3A%2F%2Finfomax.mk%2Fwp%2F%25d1%2582%25d0%25be%25d1%2580%25d1%2582%25d0%25b5%25d0%25b2%25d1%2581%25d0%25ba%25d0%25b8-%25d0%25b7%25d0%25b0%25d0%25b5%25d0%25b2-%25d1%2581%25d0%25be-%25d0%25bf%25d0%25b0%25d0%25b7ap-%25d1%2581%25d0%25be-kp%25d0%25b8%25d0%25bc%25d0%25b8%25d0%25bda%25d0%25bb%25d1%2586%25d0%25b8-%25d0%25ba%25d0%25be%25d0%25b3%25d0%25b0%2F