Градоначалниците на четирите српски општини во северно Косово поднесоа оставки, а општините ја прекинаа комуникацијата со Приштина.

Потпишана е декларација со која Косовска Митровица, Лепосавиќ, Зубин Поток и  Звечан ја прекинуваат секоја комуникација со властите во Приштина.

Ваквата одлука е донесена поради воведувањето на, како што се вели, нехуманите царини од 100 насто за увозна српските производи, со што на косовските Срби им сезагрозени правото на живот, опстанок и лечење и ќе доведе до уште подлабока криза.

Тие обвинија за кршење на сите меѓународни договори – Резолуцијата 1244, Договорот од Брисел, како и ЦЕФТА-договорот…

SHARE