Марко Тулиј Цицерон бил римски политичар, адвокат и филозоф. Потекнувал од богато семејство. Се смета за еден од најголемите оратори и прозни стилисти, пишуваше порталот „Факултати.мк“ пред една година отсетувајќи не некои од најпознатите изјави на филозофот.

За Цицерон велат дека правдата и слободата не можеле да имаат подобар портпарол

„Една нација може да ги преживее своите будали, па дури и амбициозните. Но не може да го преживее предавството однатре. Непријателите на портите се помалку застрашувачки бидејќи се познати и отворено го носат знамето. Но, предавникот се движи и итро шепоти низ уличките, а се и слуша во салите на самата влада. Самиот предавник не личи на предавник; тој зборува слично како неговите жртви…“

Целит тект на следниот ЛИНК

SHARE