Се среќаваме тука денес, на состанок со историја. Ние сме на онаа точка каде што  се соочуваме товарот на нашата историска одговорност, истакна Алексис Ципрас во обраќањето денеска во Нивици каде ќе бид отпишан историскиот договор за надминување на спорот со името.

Ципрас им се заблагодари на министрите за надворешни работи и на  Нимиц, „кој веќе 24 години се обидува да го реши ова прашање и да го потпише договорот токму за неговиот роденден“.

Ципрас зборуваше за заемно корисна спогодба која „целосно ги почитува основните принципи и вредности на двете страни и ни овозможува денес да ги зближиме граѓаните на нашите земји и да ги поканиме да ја поддржат без предрасуди. Ако душата на секој народ е нејзината историја , тогаш во нашиот договор се рефлектираат душите на двата народи“ рече Ципрас

SHARE

Comments are closed.