„Никому не му е сеедно друг да му ја толкува историјата. Овде кај нас не се работи само за Втора Светска Војна. Бугарија го има Сан-стефанскиот сон и секогаш ќе ја тера таа политика“ рече во гостувањето во Утрински брифинг историчарот д-р Александар Литовски.

„Дури и ние да и попуштиме, по 6 месеци ќе следи нова блокада. Тие имаат геостратешки цени поврзани со санстефанскиот сон.

Според тоа, решението не е во попуштање на барањата на Бугарија и тие што ја знаат историјата на бугарската политика ќе го потврдат ова што го говорам“, вели Литовски и додава дека крајната цел на бугарската политика е освојување на Македонија.

SHARE