Дали ќе биде прогласена епидемија на мали сипаници!?

Комисијата за заразни болести утре ќе одлучува дали е неопходно да се прогласи епидемија на морбили во земјав, откако има регистрирани случаи во 20 градови а во шест веќе е прогласена.

Во моментов, десетмесечно бебе е во критична состоба на апарати за дишење поради компликации од мали сипаници.

Во потешка состојба се уште две деца со мали сипаници и пневмонија, а со лоша клиничка слика во Инфективната клиника има и две возрасни пациентки.

На Инфективна хоспитализирани се 54 пациенти од кои 26 се деца.

И 100 мадицински лица – матични лекари и специјализанти во разни клиники биле заразени со морбили.

Досега почина едно шестмесечно бебе, а две тринаесетмесечни починаа поради компликации од морбили, а се заразија околу 1000 луѓе.

Извор: ТВ Алфа

SHARE

3 Коментари

  1. Онај тупоглави МИНИСТЕР ќе прогласел прослава одкако ќе ги снемало македонците заедно со македонија !!!! тоа му било приоритет бр 1 за да можел потоа во СЕВЕРЏанска РЕПУБЛИКА ПОЛЕСНО ДА ГИ ИСТАКНЕ МИЛЈОНИТЕ КРАДЕНИ ОД НЕГО+НЕГОВИОТ ТАТКО

Comments are closed.