Darrow.org.uk: ОН слави ден на човекови права и врши геноцид врз Македонците

“Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви во достоинство и права”. Освен ако не се Македонци. На 10 декември, Обединетите нации го прославија Денот на човековите права и го прогласија почитувањето и промовирање на првиот член од Универзалната декларација за човекови права, истовремено интензивирајќи ги напорите за искоренување на мојата етничка група“, пишува британскиот портал darrow.org.uk. кој објавува анализа на лидерот на Македонското меѓународно движење за човекови за човекови права од Канада.

„Во изминатите три децении, ООН ги крши сопствените повелби, меѓународното право и конвенциите за човекови права со своите обиди да го смени името на Република Македонија, дефиницијата за “македонскиот”, и идентитетот и историјата на целата етничка група.

Не само што овие дела претставуваат културен геноцид, но тие, исто така, претставуваат геноцид – според сопствената дефиниција на Обединетите нации за овој термин, пишува за шкотскиот медиум првиот човек на ММДЧП, Бил Николов кој за британската публика одговара на прашања и го објаснува македонскиот проблем:

„Почитувањето и унапредувањето на човековите права за сите – освен ако не сте Македонец – стана неофицијален амандман на Повелбата на ОН, бидејќи грубо ги прекршува двата принципи:

Член 2 (1) – “Организацијата се заснова на принципот на суверена еднаквост на сите нејзини Членови;” и

Член 2 (7) – “Ништо содржано во оваа Повелба не ги овластува Обединетите нации да интервенираат во прашања кои во суштина се во рамките на домашната јурисдикција на која било држава или бараат од земјите-членки да ги поднесат овие прашања до спогодбата според оваа Повелба;”

“Суверените” и “еднаквите” членки на ОНН имаат право на свое име и идентитет. Ништо не ги овластува Обединетите нации да се мешаат во внатрешните работи на секоја нација-држава. Законски и морално, Обединетите Нации немаат право да наметнуваат промена на името и идентитетот за Македонија и за македонскиот народ.

И ние не зборуваме само за Македонците во Република Македонија.

Целиот регион на Македонија беше поделен во 1913 година (факт што го прифатиле сите угнетувачи) меѓу Србија (сега независната Република Македонија), Бугарија, Грција и Албанија.

Оттогаш, Македонците се борат против обиди за искоренување. Никогаш не мислевме дека тоа ќе биде и против нападите на ООН.

Грција, иронично, го забрани терминот “Македонија” во 1913 година и го негираше нејзиното постоење се до драматичниот пропаганден прекинувач во 1988 година, кога започна кампања за обид да го измами светот верувајќи дека Македонија е “грчка”.

Да не заборавиме дека и другите наши угнетувачи тврдат дека имаат дел од Македонија. Наместо да бидеме заглавени во брутална игра на балкански рулет, едноставно би можеле да го користиме здравиот разум. Македонија е Македонска.

Во вториот апел до здравиот разум да се надеваме дека Обединетите нации всушност почнуваат да се придржуваат кон сопствената повелба и принципите за кои тврди дека ги поддржуваат. Не, изменете го тоа. Не ни треба надеж. Сите ние треба да побараме од Обединетите нации веднаш да го прифатат членството на Република Македонија под нејзино име и законски и трајно да ги прекинат сите обиди за нејзино менување.

Целиот текст на шкотскиот портал во следниот линк

http://darrow.org.uk/2018/12/20/the-un-celebrates-human-rights-day-while-committing-cultural-genocide-against-macedonians/?fbclid=IwAR339twWWYikHrQfnPSeSZKf0ekljLOwlrBYlN74Db7zpnajYLNgROaZhcE

SHARE