Денес и во Скопје „Парада на гордоста“

Првата таканаречена „Парада на гордоста“ за поголеми права на ЛГБТИ заедницата ќе се одржи денеска во Скопје, со присуство на активисти од Грција, Бугарија, Албанија, Србија, Косово, Босна и Херцеговина, Црна Гора.

Настанот започнува во 11 часот во паркот „Жена борец“, откаде на пладне ќе почне марш до Градскиот пак, каде се најавени обраќања на претставници на граѓански организации и институции, а во 14 часот и музички хепенинг на кој ќе настапи и Тамара Тодевска.

Настанот го организра Националната мрежа за борба против хомофобија и трансфобија, од каде нагласуваат дека одржувањето на првата Парада на гордоста или попозната како Скопје Прајд се поклопува со педесетгодишнината од бунтот во Стоунвол – настан кој се смета за пресвртна точка во движењето за правата на ЛГБТИ луѓето.

SHARE