Повеќе од 20.000 мигранти од Средниот Исток и Северна Африка, вооружени со ладно оружје од ладно оружје, се закануваат да влезатво Европската унија преку границата помеѓу Босна и Хрватска, објави австрискиот весник Kronen Zeitung.

Парламентарната комисија за одбрана и безбедност на Босна и Херцеговина во април објави дека очекува наплив од околу 50.000 имигранти да се обидат да ја преминат земјата на пат кон Западна Европа.

Иако на границата има специјални сили, ситуацијата станува се посложена.

„(меѓу мигрантите) веќе нема семејства, ниту пак жени, 95 проценти од овие мигранти кои сакаат да се пробијат се млади луѓе, речиси сите вооружени со ножеви. Веќе имааше обид за убиство на полицаец“ пишува весникот повикувајќи се на австриското Министерство за внатрешни работи.

Во камповите во Босна нема бегалци и мигранти од Сирија, луѓето во толпата се претежно од Пакистан, Иран, Алжир и Мароко.

Според официјалните претставници на австриското Министерство за внатрешни работи, главните цели на мигрантите се Германија и скандинавските земји.

SHARE