Димитров: Срам ми е да ве слушам!

Обраќањето на министерот за надворешни работи, Никола Димитров, на вчерашната седница предизвика негодување кај пратениците од опозицијата, но и на социјалните мрежи каде беше споделувано видео со дел од обраќањето.

„Се работи за нација со комплекс која мора да си бара назад 2.000 години корења. Александар Македонски ако го нема, ние не знаеме кои сме. Со тоа копањето назад што е комплекс на несигурност во себе и на инфериорност, дадовте аргументи на политичките сили во Грција кои не сакаат да има Договор. Изгубивме пријатели, од жртва, станавме луѓе кои се клоцаат“ рече Димитров во расправата за утврдување на нацрт амандманите на Уставот.

 

SHARE

13 Коментари

 1. НИКОЛА ДИМИТРОВ да научи да прави разлика помеѓу региoн и држава

  Регионите немаат државно-правен идентитет, а само држава (а не и регион) е субјект на меѓународното право.
  И во Судската пресуда јасно е искажано дека иредентизам не е основан и дека другите Грчки наводи и барања немаат правна основа.
  Со повикување на „поширок регион” Димитров покажува правната неписменост односно комплетната неедуцираност во меѓународното право.
  Имено, правниот идентитет на Држава (односно меѓународно-правниот идентитет на една држава) е основен елемент на меѓународна правната личност, а без правната личност (правниот субјективитет) непостои Државност. (Државност, покрај територија, население и суверена власт, мора да поседува меѓународно правниот субјективитет потребен за склучвање договори и вршење други акти и правни послови).
  Во ООН е пракса да државите само информираат управен орган за своето државно име или знаме (односно Секретаријатот или Генсек), а евентуален проблем би можал да настане само доколку друга држава-членка е веке со исто име во ООН, со које новиот апликант аплицира во ООН. А ова кај нас не е случај. Непостои друга држава заведена како Република Македонија.
  Со уставните амандмани се доведува во прашање државно-правниот континуитет на Македонија.
  Државите, според меѓународното право, немаат ексклузивни права на државните имиња. Избор на државното уставно име е во строгата внатрешна јурисдикција на секоја држава. Секоја држава, според меѓународното право, има полна правна слобода при изборот на своето државно име. Името на држава е неотуѓиво и суверено право.

  НИЕ ВЕКЕ ИМАМЕ ПРАВНА ДОДАВКА ПРЕД МАКЕДОНИЈА,ТАА Е РЕПУБЛИКА.

  НАС НЕ НИ ТРЕБААТ ДВЕ ДОДАВКИ ! И “РЕПУБЛИКА” И “СЕВЕРНА”.

  ДОВОЛНА Е САМО “РЕПУБЛИКА”.

  ДОДАВКА ПРЕД МАКЕДОНИЈА Е ГЛУПОСТ ПО СЕБЕ!

  Националниот идентитет не може да се оспорува во ОН. Амбасадорите во Советот за безбедност и Генералното собраине на ООН во 93’ во ОН не сфатија дека во случајот со Македонија не се работи просто за “разлика” околу името, туку за национален идентитет! Грчката стратегија пред 25 години беше да исчезне македонскиот идентитет, а преку резолуциите на ООН кое пробленатизираат Македонскиот идентитет.

 2. ЈАГУРИДАТА Е СЕКОГАШ КИСЕЛА, НИКОГАШ НЕ БИЛА ВЕСЕЛА. АКО ТАКВИ ЈАГУРИДИ СИ ИГРААТ СО ЕДЕН МАКЕДОНСКИ НАРОД, ТОГАШ ЈАСНО Е ДО КАДЕ Е СТИГНАТА РАБОТАТА. СЕГА СЕКОЈ ДЕН ЌЕ ОЧЕКУВАМЕ СУШЕЊЕ НА РАЦЕТЕ КОЈ ПОТПИШАА ТАКВИ СРАМНИ СПОГОДБИ /БЕЗ СОГЛАСНОСТ СО УСТАВОТ И ЗАКОНИТЕ/, А ПОНАТАМУ ЧЕКАМЕ ДА ИМ ОТПАДНАТ И НОЗЕТЕ СО КОИ ДОЈДОА НА ТОА МЕСТО И ТАКВО ЗЛОДЕЛО ДА НАПРАВАТ КОН СВОИТЕ ДЕДОВЦИ А И КОН СВОИТЕ МАЈКИ И ТАТКОВЦИ КОИ СЕ СЕУШТЕ ЖИВИ, КАКО НПР. НА ПОТПИСНИКОТ НА ТАА СПОГОДБА А ТОА СЕ ДИМИТАР И РАТКА. ТАКВИ РОДИТЕЛИ РАЃАЛЕ ТАКВИ СИНОВИ ДА СИ ГИ УБИВААТ КОРЕНИТЕ НА СВОИТЕ И РОДИТЕЛИ И ДЕДОВЦИ

 3. МАКЕДОНСКИ НАРОД ТРЕБА ДА ЗНАЕ ДЕКА „ПРОБЛЕМОТ” СО ИМЕТО МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ БЕЗ ПРОМЕНА НА ДРЖАВНОТО ИМЕ! ИМА ПРАВЕН ЛЕК ВО ООН!!!

  РЕШЕНИЕ ЗА ИМЕТО ПОСТОИ !!!

  ИМЕТО НЕМОЖЕ ДА СЕ РЕШИ СО БИЛО КАКОВ ДОГОВОР!!!

  ДОГОВОРНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ИМЕТО НЕПОСТОИ !!!

  РЕШЕНИЕ ЗА ИМЕТО ПОСТОИ:
  https://www.change.org/p/united-nations-solution-to-the-name-problem-of-the-republic-of-macedonia-in-the-un

  • Се согласувам и сметам дека со губење КОНТИНУИТЕТ нова држава Северна Македонија ќе мора повторно да склучи над 200 меѓународни договори!!! Почнуваме од почеток! Ќе станеме НОВ субјект во меѓународните односи!
   ВЛАДА ОВА ГО КРИЕ! Но Грција ќе не натера да тргнеме од самиот почеток!
   Сите договори ќе мора повторно да ѓи склучиме, под Грчката закана, а Грција ќе не смета за НОВА ДРЖАВА! И целиот свет ќе не смета за НОВА ДРЖАВА и НОВА НАЦИЈА!
   За сите ќе бидеме БЕЗ-НАЦИОНАЛНА ДРЖАВА, со доминантно албанско население и албанскиот идентитет!
   ВЛАДА ОВА ГО КРИЕ!

   • Problemot e i so Pretsedatelot Ivanov koj poveke se grizhi za klimatskite promeni otkolku so tekovnoto razgraduvanje na ovaa nasha drzhava!

   • ДРЖАВА ќе има КОНТИНУИТЕТ во ООН!, бидејќи Грција сака да не бидеме исклучени од ООН, оти при повторно зачленување во ООН Русија ќе може да стави ВЕТО во СБ за Република Северна Македонија!!! САМО ЌЕ ПРОДОЛЖИМЕ ЧЛЕНСТВОТО , НО ПОД РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА!

    • ВНИМАВАЈТЕ! НЕМА ЦЕЛОСНО ДА НЕ ИСКЛУЧАТ ОД ООН, ОДНОСНО НАС ОСТАВААТ СО ЧЛЕНСКИОТ КОНТИНУИТЕТ ВО ООН,
     САМО ЗАТОА ДА МОЖЕ ПОЛЕСНО ДА НЕ УЦЕНУВААТ! САМО ЌЕ ПРОДОЛЖИМЕ ЧЛЕНСТВОТО ВО ООН, НО ПОД РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА! Ќе бидеме осакатени со континуитет!

     Ова е спротивно на мојата идеја членството во ООН да се продолжи под уставното име Република Македонија.

 4. СЕ ВОДИ НЕО-КОЛОНИЈАЛНАТА ПОЛИТИКА КОН МАКЕДОНИЈА ВО ФОРМА НА БРИШЕЊЕ НАЦИОНАЛНИОТ ИДЕНТИТЕТ!

  ООН СЕ ЗЛОУПОТРЕБУВА КАКО ИНСТРУМЕНТ ЗА БРИШЕЊЕ ИДЕНТИТЕТ И
  ИНСТАЛИРАЊЕ ВЕШТАЧКА ТРАЈНА РЕФЕРЕНЦА КОЈА ТРЕБА ДА ЗАМЕНИ БЈРМ!

  ОВА Е ОБИД НЕЛЕГАЛНО ДА СЕ ИНСТАЛИРА ВЕШТАЧКИ ИДЕНТИТЕТ!

  ОД ООН НЕМА ДА НЕ ИСКЛУЧАТ СО ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ: ПОСТОЈАНО ДА МОЖАТ ДА НЕ УЦЕНУВААТ!

  СО ДОБИВАЊЕ ТРАЕН ВЕШТАЧКИ ИДЕНТИТЕТ И НИЕ, НО И ООН ЌЕ ВЛЕЗМЕ ВО ИСТОРИЈАТА НА ЗЛОУПОТРЕБИ ВО ОРГАНИЗИРАНАТА МЕЃУНАРОДНА ЗАЕДНИЦА!

  СЕ РАБОТИ ЗА ФЛАГРАНТНОТО ОДЗЕМАЊЕ СЛОБОДА НА ЕДЕН НАРОД И ЕДНА ДРЖАВА ПОД ПОКРОВИТЕЛСТВОТО НА ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ!

  КАКО ШТО ПОКАЖА СУДСКАТА ОДЛУКА НА МЕЃУНАРОДНИОТ СУД СО НЕЗАВИСНОСТА НА КОСОВО 2008, САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ Е НАЈВИСОК ПРИНЦИП,
  А СЛОБОДА НА ЕДЕН НАРОД НЕМОЖЕ ДА СЕ СТАВА ВО ПРЕТКОНТЕКСТОТ НА ДОСЕГАШНАТА ИСТОРИЈА! СО ДРУГИ ЗБОРОВИ ИСТОРИСКИТЕ ФАКТИ НЕ ВЛИЈААТ НА НЕОТУЃИВО ПРАВО НА СЛОБОДА НА ЕДЕН НАРОД.
  .

Comments are closed.