ДКСК утврдува (не)законитост во членството на Десковска во Венецијанската комисија

Државната комисија за спречување корупција ќе утврдува дали има конфликт на интереси и корупција при номинацијата на министерката за правда Рената Десковска за член на Венецијанската комисија.

Иако за разлика од сите предходни државни претставници кои заминале како предлог на Правда, Десковска заминува како предлог на МНР, сепак има простор за сомнеж дека таа како член на Владата влијаела на нејзиниот избор за член на Венецијанската комисија.

Нејзината номинација е проблематична и од друг аспект.

Според статутот на Венецијанската комисија членовите треба да се независни експерти што е невозможно затоа што Десковска има уставна обврска да ги брани ставовите на Владата каде е министер за правда.

Expres.mk препорачува:

Ако мислат дека сме заборавиле гадно се лажат

Топ 5 истраги за кои предолго молчат Јовески и Русковска

SHARE