Според последните проекции на ОН, најголемото намалување на популацијата ќе биде забележано во земјите од Балканот и Источна Европа.

Најголем дел од населението ќе ја загуби Молдавија (53,8 отсто), Бугарија (50,5 отсто), додека БиХ е трета со претпоставени 48,9 отсто помалку до крајот на векот.

Користејќи ја средната вредност на променливите на прирастот на населението, ОН предвидува дека во првите 30 најзагрозени се и Србија која ќе има 38,5 проценти помалку население,  Хрватска 37,2 проценти, Црна Гора 30,2 проценти.

Проекциите се дека Македонија ќе има 28,8 проценти –помалку население, пренесува „Ал џезира“

SHARE

Оставете коментар