Добиваме поттик и позитивен сигнал, за датум ќе почекаме

Во Брисел во моментов се пишуваат Заклучоците на ЕУ Советот за Македонија и Албанија.

Повеќе извори тврдат дека датум ќе нема.

Се очекува ЕУ Советот да не усвои одлука за датум, туку да постигне консензус и да усвои заклучоци со кои ќе се даде позитивен сигнал, признание и поттик за Македонија и Албанија за досега сработеното, како и за спроведување на реформите.

Заклучокот веројатно ќе содржи и реченица во која Советот на ЕУ ќе си даде обврска да се наврати на темата одлука за датум во следниот период/следното претседстелство/после следниот извештај на Комисијата/ сладната година или слична фраза која би се договорила најмногу меѓу Франција, Германија, Холандија и Вишеградската група

SHARE