„Дојче банк“ отпушта илјадници вработени

„Дојче банк“ го направи првиот потег за намалување на 18.000 работни места во неделата, како дел од радикалната реорганизација.

На персоналот кој работи на тргување со акции во Лондон, Њујорк и Токио им беше кажано дека нивните работни места се укинуваат, јави Би-би-си.

Најавена е елиминира цели тимови во Азија и Австралија во рамките на џиновскиот план за “деловен рестарт”.

Првите откази се поделени во Сиднеј, Хонг Конг и на други локации во азиско-пацифичкиот регион. Само во Азија, “Deutsche Bank” практично ќе ги затвори сите филијали, а другиот дел од “сечењето” ќе се случи во САД и во Европа. 

Предвидено е намалување на бројот на вработени за дури 74.000 лица до 2020-та година, во финансиски потег кој ќе чини 7,4 милијарди долари.

Не е соопштено кои работни места најмногу ќе страдаат, но најавено е дека банката во целост се повлекува од сите области кои се поврзани со тргување со акции.

Најголем дел од тие операции се наоѓаат во канцелариите во Лондон и Њујорк.

SHARE