Драстичен пад на поддршката во Македонија за членство во ЕУ

Само 58 проценти од македонските граѓани сметаат дека членството во Европска унија би било добра работа за Македонија, покажува најновото истражување на Евробарометар, што е значително помалку од над 90-процентната поддршка до пред десетина години.

Во другите земји-кандидатки најголема поддршка за членството на нивната земја во Унијата има во Албанија, каде што дури 93 отсто од граѓаните гледаат позитивно на тоа.

Во Црна Гора процентот е 45, во Србија 42, а во Турција само 35.

Прашани дали сметаат дека ЕУ треба да се прошири, 77 проценти од анкетираните во Македонија одговориле позитивно, во Албанија 83 отсто, во Црна Гора 62 отсто, во Србија 56 отсто и во Турција 36 отсто.

Во самата Унија, пак, проширувањето со нови членки има поддршка од само 43 проценти, наспроти 45 отсто против. Најпозитивно на тоа гледаат во Шпанија (71 отсто), во Полска и во Литванија (66 отсто), Романија (65 отсто), Унгарија (62 отсто) и во Хрватска (61 отсто). Најголеми противници се Финска (64 отсто), Франција (62 отсто), Германија (61 отсто) и Австрија (58 отсто).

Стандардното есенско истражување на Европска комисија е спроведено од 8 до 22 ноември на примерок од 32.600 граѓани од ЕУ, од петте земји-кандидатки и од непризнатата Турска Република Северен Кипар.

SHARE

9 Коментари

 1. На страницата на ФБ Игор Јанев имаме важно соопштение:
  VAŽNO!!! vo Sovetodavnoto mislenje na SUDOT MSP od 1948:
  Charter limits the freedom of political organs and no “political considerations” can be superimposed on, or added to, the conditions set forth in Article 4 that could prevent admission to membership. !!! The Court rejected this interpretation and held that “[t]he political character of an organ cannot release it from the observance of the treaty provisions established by the Charter when they constitute limitations on its powers or criteria for its judgment.” (In its deliberations, the Court specifically analyzed whether the political character of the organs responsible for admission (the Security Council and the General Assembly, by virtue of paragraph 2 of Article 4), or for the maintenance of world peace (the Security Council, pursuant to Article 24 of the Charter), engendered arguments leading to the contrary conclusion regarding the exhaustive character of the conditions enumerated in paragraph 1 of Article 4).
  Znači pri priemot vo OON spored sudot , NEMA i ne smee da ima “POLITIĆKI KONSIDERACI”I!! Te. Politički uslovi !
  Sovet za Bezbednost ne smee da postavuva politički uslovi i ne smee da ima “POLITIĆKI KONSIDERACI” ! pri priemot vo OON !

  • еден, од што си се така потресол. Од вистината? Си прескокнал апчиња, а утре кај психијатар, ИТНО во Бардовци! Педерче едно тупаво!
   Носи ја таму луда Рада и педерот Заеб!

   • Овој што за себе вика ЕДЕН, нема да го пуштат во лудница, тој пред неколку дена во Бардовци направи тепачка и бунт против сестри што го раниле апчиња.

 2. ISKLUČITELNO VAŽNO!!! vo Sovetodavnoto mislenje na SUDOT MSP od 1948:
  Charter limits the freedom of political organs and no “political considerations” can be superimposed on, or added to, the conditions set forth in Article 4 that could prevent admission to membership. !!! The Court rejected this interpretation and held that “[t]he political character of an organ cannot release it from the observance of the treaty provisions established by the Charter when they constitute limitations on its powers or criteria for its judgment.” (In its deliberations, the Court specifically analyzed whether the political character of the organs responsible for admission (the Security Council and the General Assembly, by virtue of paragraph 2 of Article 4), or for the maintenance of world peace (the Security Council, pursuant to Article 24 of the Charter), engendered arguments leading to the contrary conclusion regarding the exhaustive character of the conditions enumerated in paragraph 1 of Article 4).
  Znači pri priemot vo OON spored sudot , NEMA i ne smee da ima “POLITIĆKI KONSIDERACI”I!! Te. Politički uslovi !
  Sovet za Bezbednost ne smee da postavuva politički uslovi i ne smee da ima “POLITIĆKI KONSIDERACI” ! pri priemot vo OON !
  ISKLUČITELNO VAŽNO!!!
  PRAVNATA NORMA VO POVELBATA NA OON MORA DA IMA OGRANIČEN BROJ ELEMENTI ODNOSNO USLOVI, VO SPROTIVNOTO NORMA OD ČL. 4 OD POVELBATA NA OON BI PRESTANALA DA BIDE NORMA, A POVELBATA POVEKE NE NI BILA PRAVEN AKT I PRAVNIOT DOGOVOR!
  A POVELBATA E NAJVISOK PRAVEN AKT NA OON!
  Ова е важно, оти основниот принцип (ограничен број елементи или услови ) не се менува со проток на време! Нема после нов принцип или правило. Лимитација е jus cogens.
  Ова е важно, оти основниот принцип (органичен број елементи или услови ) не се менува со проток на време! Нема после нов принцип или правило.
  Ovo pravilo za ogrnichen broj uslovi, I pri priemot, I pri suspenzija I pri isklucuvanje vo OON e takvo da ne se menuva so nekoja nova rezolucija ili dispozitiven akt od koja bilo pokasna odluka!
  PRAVNA NORMA IMA OGRANICHEN Broj elementi! OVA E OSNOVNOTO SVOJSTVO ili BELEG NA SEKOJA PRAVNA NORMA! Politichkite prichini na ova ne vlijaat, vo sprotivno NEMAME PRAVNA NORMA!

  • PRAVNATA NORMA VO POVELBATA NA OON MORA DA IMA OGRANIČEN BROJ ELEMENTI ODNOSNO USLOVI, VO SPROTIVNOTO NORMA OD ČL. 4 OD POVELBATA NA OON BI PRESTANALA DA BIDE NORMA, A POVELBATA POVEKE NE NI BILA PRAVEN AKT I PRAVNIOT DOGOVOR!
   A POVELBATA E NAJVISOK PRAVEN AKT NA OON!
   Ова е важно, оти основниот принцип (ограничен број елементи или услови ) не се менува со проток на време! Нема после нов принцип или правило. Лимитација е jus cogens.
   Ова е важно, оти основниот принцип (органичен број елементи или услови ) не се менува со проток на време! Нема после нов принцип или правило.
   Ovo pravilo za ogrnichen broj uslovi, I pri priemot, I pri suspenzija I pri isklucuvanje vo OON e takvo da ne se menuva so nekoja nova rezolucija ili dispozitiven akt od koja bilo pokasna odluka!
   PRAVNA NORMA IMA OGRANICHEN Broj elementi! OVA E OSNOVNOTO SVOJSTVO ili BELEG NA SEKOJA PRAVNA NORMA! Politichkite prichini na ova ne vlijaat, vo sprotivno NEMAME PRAVNA NORMA!

 3. Каква будала е овој „ЕДЕН” од СДСМ кој мисли дека Сања е “Игор Јанев”, хахахаха. Еден ти си параноичен идиот!

Comments are closed.