Двајца Македонци побарале заштита во Исланд

Двајца македонски државјани годинава побарале азил или меѓународна заштита.

Властите во Рејкјавик објавија дека годинава се намалил бројот на баратели на азил на само 370 странци а од нив иако предходните години имало поголем број, од јануари до јули само двајца биле македонски државјани.

По Ирачаните најголем број баратели на азил на Исланд се од Албанија и од Грузија.

Причината зошто оваа година има за три пати помалку баратели на азил во оваа островска земја е намалениот период за чекање на одлука за барањата.

Најчесто азилантите одат во земји каде процедурите траат подолго време со што и тие можат подолго време да останат во земјата.

SHARE