Едноставно, значи,„Macedonia“

Ѓорѓи Начевски и Славе Николов го судеа мечот меѓу Германија и Полска во квалфикациите за за ЕП 2020 година, а пред соблекувалната на нашиот судиски пар во салата „Гери Вебер“ во која според извештаите на медиумите имало околу 13.000 гледачи, стоеше натписот – Македонија..

Извор: АКО

SHARE

11 Коментари

   • Ваше Величество, Цар Душан време е за терапија. А утре сабајле со кочија треба да имате претстој во Бардовци. Таму Ве чекаат Цезар, Наполеон, Тито,,, и сите твои пријатели.

     • лице МАНИЈАК како СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ, болно од шизофренија, може да има халуцинации (најчесто слушање на гласови), илузии (најчесто, од бизарна природа)и неповрзано размислување и говор. Аудитивните халуцинации често можат да бидат проследени со чувство на зуење во главата. Последното може да биде од неповрзаност на мислите, до нејасно поврзување на реченици, што, во потешките случаи е познато како „салата“. Болниот од шизофренија е често неразбирлив што зборува, а и не ги разбира самите луѓе кога му зборуваат. Често доживува симптоми слични на „жаме ви“ (обратното од дежа ви), т.е. не приметува работи што се случуваат околу него и не ја приметува, или не ја проценува точно ситуацијата во која моментно се наоѓа, “не ја приметува” во смисол дека не е целосно свесен за ситуацијата во која се наоѓа или работите кои му се случуваат. Често е брз (т.е. многузборлив) и невнимателен во зборувањето, слично и при Туретов синдром. Понекогаш имитира негативни однесувања што ги забележува кај другите луѓе, итн. Некои од првите знаци на шизофренија е кога болниот чувствува дека е омразен на другите, дека некој му мисли лошо, дека некој кова завера против него и сака да му наштети, дека некој му го контролира умот со електромагнетни бранови, на пример. Потоа може да развијат параноидни идеи, идеи за величина, и да се претставува дека е некој кој не е, итн. Понекогаш смета дека и неговите најблиски сакаат да му наштетат, при што се појавуваат и форми на агитација и агресија, итн. Социјалното повлекување, запуштеното облекување, неодржувањето на хигиена и губењето на мотивација и чувството за расудување, се чести во шизофренијата. Често, постојат забележителни емоцијални пречки, на пример, недостаток на одговорност. Нарушувањата во социјалното сознавање, како што се симптомите на параноја, се поврзани со шизофренијата; најчесто се јавува социјална изолација. Во еден редок подвид на шизофренија, лицето може да буде молчаливо, да останува неподвижно во бизарни пози или да се вознемирува без причина – знаци на кататонија.
      Психијатарот Курт Шнајдер (1887–1967) направил листа на форми на психотични симптоми, кои ја разликуваат шизофренијата од другите психички нарушувања. Овие се нарекуваат симптоми од прв ред или Шнајдерови симптоми од прв ред, кои ги вклучуваат илузии кои се под влијание на надворешна сила; верувањето дека мислите се вметнуваат или се производ на нечиј свесен ум; верувањето дека нечии мисли се пренесуваат на други луѓе; и слушање гласови кои се мешаат во мислите и активностите на индивидуата или водат разговор со други замислени гласови. Иако дале значителен придонес на современите дијагностички критериуми, била доведена во прашање спесифичноста на овие симптоми. Еден преглед на дијагностичките студии, спроведен во периодот помеѓу 1970 и 2005 година, покажал дека тие ниту ги потврдуваат, ниту ги отфрлаат тврдењата на Шнајдер, со претпоставка дека повторно ќе бидат нагласени во идните ревизии на дијагностичкиот систем.
      Често, шизофренијата се опишува преку позитивните и негативните симптоми. Позитивни симптоми се оние кои не се застапени кај повеќето поединци но, се присутни кај луѓето со шизофренија. Тука спаѓаат илузии, неповрзани мисли и говор, како и, допирни, ауидитивни, визуелни, мирисни и вкусовни халуцинаии, кои, обично, се сметаат за манифестации на психоза. Халуцинациите се, исто така, поврзани со содржината на самата илузија. Вообичаено, позитивните симптоми, добро реагираат на лекови. Негативните симптоми се недостаток на нормални емоционални реакции или на други мисловни процеси, поради што, потеко реагираат на лекови. Тука, најчесто, спаѓаат рамнодушно и споро дејствување и емоции,сиромашен говор (алогија), неможност да доживеат задоволство (анедонија), недостаток на желба за формирање на односи (асоцијалност) и недостаток на мотивација. Истражувањата покажуваат дека негативните симптоми придонесуваат повеќе за лош квалитет на животот и функционална попреченост, од позитивните симптоми. Луѓето со истакнати негативни симптоми, пред почетокот на болеста имаат проблеми со прилагодувањето и често, постои ограничено реагирање на лекови.
      Комбинација на генетски и фактори на окружувањето играат улога во развојот на шизофренија. Луѓето со шизофренија во семејството, кои страдаат од минлива или психоза на самоограничување, имаат 20-40 % шанса да им биде дијагностицирана шизофренија, една година подоцна. Шизофренијата се поврзува со пореметување на хемискиот баланс на невротрансмитерот допамин во мозокот. Од психолошка гледна точка, од потсвеста доаѓа до лудост, преку некои негативни искуства во минатото кои се врежани во меморијата на потсвеста. Од претходно доживеани и почувствувани чувства, пред се’ негативни, потвеста ги регистрирала и реагира на негативен начин. Тоа е шизофренија, гледана од психолошки аспект. Инаку потсвест е она што ни е скриено од нашиот моментален мисловен процес, но и покрај тоа потсвеста него го диктира. Свеста ни диктира што во моментот ќе работиме, зборуваме, правиме, но, свеста и потсвеста комуницираат тајно, свеста ја имплементира состојбата на потсвеста. Влезните стумулуси што ги прима човек, кога ќе ги согледа потсвеста, врз основа на конфигурацијата на потсвеста, претходно здобиени мемории и претходно стекнато искуство, дава, изнесува, одредена реакција на мозокот, на свеста, дава одреден излезен стимулус. Тоа важи и за шизофренијата, таа зависи од конфигурацијата на потсвеста.
      Болно лице МАНИЈАК
      СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ!

 1. Овој Стево е тежок психијатриски случај! Треба со Љубомир Фрчкоски алиас ЕДЕН и со Цар Душан алиас Николче Гроздановски итно во ЗАТВОРСКА ЛУДНИЦА! Народе Македонски биди луд и гласај за Стево Манијак и патолошки лажго и шизофреник!

 2. СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ НИКАКО НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ПРЕТСЕДАТЕЛ, СЕ РАБОТИ ЗА ТЕЖОК ПСИХИЈАТРИЈСКИ СЛУЧАЈ:
  1. ПАРАНОИК СО МАНИЈА НА СЛЕДЕЊЕ,
  2. ПАТОЛОШКИ ЛАЖГО КОЈ УЖИВА КОГА ЛАЖЕ И ИЗМИСЛУВА, А ПОТОА И САМИОТ СТАНУВА УБЕДЕН ВО СВОИТЕ ЛАГИ. ВО СВОИТЕ ЛАГИ КОИ ГИ АПСОРБИРА КАКО СОПСТВЕНИ ВИСТИНИ, УБЕДУВА И ДРУГИ,
  3. ДИСОЦИЈАТИВНА И БИПЛОРАНА ЛИЧНОСТ СО ЕЛЕМЕНТИТЕ НА СИЛНА ЕМОЦИОНАЛНА НЕЗРЕЛОСТ,
  4. АКУТНА И ХРОНИЧНА ШИЗОФРЕНИЈА ОД ВИДОТ СЛАБА И ПОНИШТЕНА ЕМОТИВНОСТ СО НАГЛАСЕНИ ПАРАНОИДНИ ЕПИЗОДИ И ИЛУЗИЈИ, КАКО ПРИМЕР ИЛУЗИЈА НА СЛЕДЕЊЕ, ХАЛУЦИНАЦИЈА ИТН. СО ЕДЕН ЗБОР ПЕНДАРОВСКИ Е ДИСОЦИЈАТИВА БИПЛОРНА ЛИЧНОСТ СО ПАРАНОИДНА ШИЗОФРЕНИЈА!!! КАКО НАТКОПЕМЗАЦИЈАТА НА ИСКОМПЛЕКСИРАНОСТ УПОТРЕБУВА „БРЗО ЗБОРЕЊЕ” ДОКАЖУВЈАКИ ПРЕ САМИОТ СЕБЕ СИ ДЕКА „БРЗО МИСЛИ”. ИМА И СОКРИВЕНА ИСКЛУЧИТЕЛНО АГРЕСИВНА КОМПОНЕНТА, КАКО И МЕНТОРОТ МУ ФРЧКОСКИ, КОГА ТОЈ ПРЕКУ ПАТОЛОШКАТА ЖЕЛБА ЗА УБИВАЊЕ НАТКОМПЕНЗИРА БАЗИЧНИ ЕМОЦИИ!
  ПАТИ И ОД АКУТНА МАНИЧНА ЕУФОРИЈА СО ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ПОВЕЌЕКРАТНА ЛИЧНОСТ И ОТСУСТВО НА ЕМПАТИЈА.
  ДИЈАГНОЗА: ПАРАНОИДНА ШИЗОФРЕНИЈА!

  • МАНИЈАК СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ НИКАКО НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ПРЕТСЕДАТЕЛ, СЕ РАБОТИ ЗА ТЕЖОК ПСИХИЈАТРИЈСКИ СЛУЧАЈ:
   1. ПАРАНОИК СО МАНИЈА НА СЛЕДЕЊЕ,
   2. ПАТОЛОШКИ ЛАЖГО КОЈ УЖИВА КОГА ЛАЖЕ И ИЗМИСЛУВА, А ПОТОА И САМИОТ СТАНУВА УБЕДЕН ВО СВОИТЕ ЛАГИ,
   3. ДИСОЦИЈАТИВНА И БИПЛОРАНА ЛИЧНОСТ СО ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ЕКСТРЕМНА ЕМОЦИОНАЛНА НЕЗРЕЛОСТ,
   4. АКУТНА И ХРОНИЧНА ШИЗОФРЕНИЈА ОД ВИДОТ СЛАБА И ПОНИШТЕНА ЕМОТИВНОСТ СО НАГЛАСЕНИ ПАРАНОИДНИ ЕПИЗОДИ И ИЛУЗИЈИ, КАКО ПРИМЕР ИЛУЗИЈА НА СЛЕДЕЊЕ, ХАЛУЦИНАЦИЈА ИТН. СО ЕДЕН ЗБОР ПЕНДАРОВСКИ Е ДИСОЦИЈАТИВА БИПЛОРНА ЛИЧНОСТ СО ПАРАНОИДНА ШИЗОФРЕНИЈА!!! КАКО НАТКОПЕМЗАЦИЈАТА НА ИСКОМПЛЕКСИРАНОСТ УПОТРЕБУВА „БРЗО ЗБОРЕЊЕ” ДОКАЖУВЈАКИ ДЕКА „БРЗО МИСЛИ”. ИМА И СОКРИВЕНА АГРЕСИВНА КОМПОНЕНТА, КАКО И МЕНТОРОТ МУ ФРЧКОСКИ, КОГА ТОЈ ПРЕКУ ПАТОЛОШКАТА ЖЕЛБА ЗА УБИВАЊЕ НАТКОМПЕНЗИРА БАЗИЧНИ ЕМОЦИИ!
   Едно лице како СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ, болно од шизофренија, може да има халуцинации (најчесто слушање на гласови), илузии (најчесто, од бизарна природа)и неповрзано размислување и говор. Аудитивните халуцинации често можат да бидат проследени со чувство на зуење во главата. Последното може да биде од неповрзаност на мислите, до нејасно поврзување на реченици, што, во потешките случаи е познато како „салата“. Болниот од шизофренија е често неразбирлив што зборува, а и не ги разбира самите луѓе кога му зборуваат. Често доживува симптоми слични на „жаме ви“ (обратното од дежа ви), т.е. не приметува работи што се случуваат околу него и не ја приметува, или не ја проценува точно ситуацијата во која моментно се наоѓа, “не ја приметува” во смисол дека не е целосно свесен за ситуацијата во која се наоѓа или работите кои му се случуваат. Често е брз (т.е. многузборлив) и невнимателен во зборувањето, слично и при Туретов синдром. Понекогаш имитира негативни однесувања што ги забележува кај другите луѓе, итн. Некои од првите знаци на шизофренија е кога болниот чувствува дека е омразен на другите, дека некој му мисли лошо, дека некој кова завера против него и сака да му наштети, дека некој му го контролира умот со електромагнетни бранови, на пример. Потоа може да развијат параноидни идеи, идеи за величина, и да се претставува дека е некој кој не е, итн. Понекогаш смета дека и неговите најблиски сакаат да му наштетат, при што се појавуваат и форми на агитација и агресија, итн. Социјалното повлекување, запуштеното облекување, неодржувањето на хигиена и губењето на мотивација и чувството за расудување, се чести во шизофренијата. Често, постојат забележителни емоцијални пречки, на пример, недостаток на одговорност. Нарушувањата во социјалното сознавање, како што се симптомите на параноја, се поврзани со шизофренијата; најчесто се јавува социјална изолација. Во еден редок подвид на шизофренија, лицето може да буде молчаливо, да останува неподвижно во бизарни пози или да се вознемирува без причина – знаци на кататонија.
   Психијатарот Курт Шнајдер (1887–1967) направил листа на форми на психотични симптоми, кои ја разликуваат шизофренијата од другите психички нарушувања. Овие се нарекуваат симптоми од прв ред или Шнајдерови симптоми од прв ред, кои ги вклучуваат илузии кои се под влијание на надворешна сила; верувањето дека мислите се вметнуваат или се производ на нечиј свесен ум; верувањето дека нечии мисли се пренесуваат на други луѓе; и слушање гласови кои се мешаат во мислите и активностите на индивидуата или водат разговор со други замислени гласови. Иако дале значителен придонес на современите дијагностички критериуми, била доведена во прашање спесифичноста на овие симптоми. Еден преглед на дијагностичките студии, спроведен во периодот помеѓу 1970 и 2005 година, покажал дека тие ниту ги потврдуваат, ниту ги отфрлаат тврдењата на Шнајдер, со претпоставка дека повторно ќе бидат нагласени во идните ревизии на дијагностичкиот систем.
   Често, шизофренијата се опишува преку позитивните и негативните симптоми. Позитивни симптоми се оние кои не се застапени кај повеќето поединци но, се присутни кај луѓето со шизофренија. Тука спаѓаат илузии, неповрзани мисли и говор, како и, допирни, ауидитивни, визуелни, мирисни и вкусовни халуцинаии, кои, обично, се сметаат за манифестации на психоза. Халуцинациите се, исто така, поврзани со содржината на самата илузија. Вообичаено, позитивните симптоми, добро реагираат на лекови. Негативните симптоми се недостаток на нормални емоционални реакции или на други мисловни процеси, поради што, потеко реагираат на лекови. Тука, најчесто, спаѓаат рамнодушно и споро дејствување и емоции,сиромашен говор (алогија), неможност да доживеат задоволство (анедонија), недостаток на желба за формирање на односи (асоцијалност) и недостаток на мотивација. Истражувањата покажуваат дека негативните симптоми придонесуваат повеќе за лош квалитет на животот и функционална попреченост, од позитивните симптоми. Луѓето со истакнати негативни симптоми, пред почетокот на болеста имаат проблеми со прилагодувањето и често, постои ограничено реагирање на лекови.
   Комбинација на генетски и фактори на окружувањето играат улога во развојот на шизофренија. Луѓето со шизофренија во семејството, кои страдаат од минлива или психоза на самоограничување, имаат 20-40 % шанса да им биде дијагностицирана шизофренија, една година подоцна. Шизофренијата се поврзува со пореметување на хемискиот баланс на невротрансмитерот допамин во мозокот. Од психолошка гледна точка, од потсвеста доаѓа до лудост, преку некои негативни искуства во минатото кои се врежани во меморијата на потсвеста. Од претходно доживеани и почувствувани чувства, пред се’ негативни, потвеста ги регистрирала и реагира на негативен начин. Тоа е шизофренија, гледана од психолошки аспект. Инаку потсвест е она што ни е скриено од нашиот моментален мисловен процес, но и покрај тоа потсвеста него го диктира. Свеста ни диктира што во моментот ќе работиме, зборуваме, правиме, но, свеста и потсвеста комуницираат тајно, свеста ја имплементира состојбата на потсвеста. Влезните стумулуси што ги прима човек, кога ќе ги согледа потсвеста, врз основа на конфигурацијата на потсвеста, претходно здобиени мемории и претходно стекнато искуство, дава, изнесува, одредена реакција на мозокот, на свеста, дава одреден излезен стимулус. Тоа важи и за шизофренијата, таа зависи од конфигурацијата на потсвеста.
   СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ НИКАКО НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ПРЕТСЕДАТЕЛ, СЕ РАБОТИ ЗА ТЕЖОК ПСИХИЈАТРИЈСКИ СЛУЧАЈ

Comments are closed.