Лондонски „Економист“, пишува дека иако претседателите на Србија и Косово зборуваат размена на територии, всушност имаатдрига идеја: автотомија на Србите во Северно Косово за  признавање на Косово за автономија за српските општини.

„Многу аналитичари сметаат дека Тачи и Вучиќ, всушност, немаат намера за промена на границата, туку се подготвува договор за формирање српска автономија во Косово во замена за признавање. Иако многумина на двете страни ќе го мразат таквиот договор, нивните лидери барем ќе можат да кажат дека сочувале скапоцена територија“, пишува „Економист“.

SHARE