Познатиот „жив“ вулкан на Сицилија кој се „разбуди“ на крајот на јули, во височина од 150 метри исфри пепел и парчиња карпи.

Властите проценуваатдека сегашната активност не претставува опасност и дека не е потребна евакуација на населението на островот.

Во претходната ерупција на Етна во март 2017 година беа повредени 10 лица по истекувањето на  магма.

Етна е најголемиот од трите активни вулкани во Италија.

 

SHARE