Европските земји мора да се разбудат пред да биде премногу доцна. Ако не го сторат тоа, ЕУ ќе помине низ Советскиот Сојуз во 1991 година, предупредува милтимилијардерот и основач на Отворено општество, Џорџ Сорос според кој лидерите и обичните граѓани на Унијата не сфаќаат дека се случуваат револуционерни моменти.

„Повеќето од нас  претпоставува дека иднината ќе биде повеќе или помалку исти како и сегашноста, но тоа не мора да е така“, вели Сорос.

Според него клучен момент за иднината на ЕУ ќе бидат изборите за Европскиот парламент во мај 2019 година.

„За жал, антие-вропските сили ќе уживаат во конкурентната предност при гласањето. Постојат повеќе причини за тоа, вклучувајќи го и старомодниот партиски систем кој е присутен во повеќето европски земји, неможноста за измена на договорите и недостиг на правни средства за казнување на земјите членки кои ги кршат принципите врз кои се заснова ЕУ“, оценува Сорос.

Тој препорачува Европа да ги препознае антиевропските сили и да го разбуди проевропското мнозинство.

„Во спротивно, сонот на единствена Европа би можел да стане кошмар на 21. Век“ за ЕУ, вели Сорос.

SHARE