Спортско-рекреативниоит комплекс „Езеро Треска“, изграден во 1978 година со самопридонес на жителите на Скопје, му припаѓало на Општина Сарај а не на Град Скопје.

Ова стана јасно по размената на мислења на скопскиот градоначалник Петре Шилегов кој во гостување во емисијата „Клик плус“ на ТВ21 рече дека надлежностите за езерото Треска не ѝ ги предал на Општина Сарај, туку дека тоа го сторил неговиот претходник Коце Трајановски.

Градоначалникот на Сарај, Блерим Беџети, пак, во изјава за ТВ21 вели дека езерото било уништено додека било под надлежност на Град Скопје.

„Не е на нивно да дискутираат за надлежностите зошто им се дадени на Општина Сарај. Тие можат политички да го третираат тоа, но езерото Треска се наоѓа во Општина Сарај.

Со години е уништувано. Од моментот кога го преземавме менаџирањето на езерото Треска, денес се зборува до каде сме стигнале со проекти, тоа е најдобар доказ дека одлуката била исправна“, вели  Беџети.

Повеќе на следниот линк

SHARE