На 28 март годинава ФК Љуботен наполни 100 години од формирањето, а деновиве и официјално беше признат како 22. најстар фудбалски клуб во светот.

ФК Љуботен бил формиран од група тетовски гимназијалци на 28 март 1919 (Фото: СДК.МК)

Ова признание го доделува англиски Шефилд, кој важи за прв фудбалски клуб на светот, формиран во 1857 година. Во ова друштво влегуваат сите клубови кои наполниле 100 години и, што е најважно, кои континуирано работат и немале прекин во постоењето.

Извор: Сакам да Кажам

SHARE

2 Коментари

  1. НЕ се фалете ќе дојде заевскиот џелат ќе ве заеби во затвор ќе ве пикне и нема да видете ни клуб ни фудбал .
    СЕГА МУ Е МАЈКАТА ДРОГЕРАШКО-КРЕМИНАЛНИ КЛУБ !?? најстар на свето е МУРТИНСКИОТ тоа село мора да се пресели во БУТЕЛ тоа е спас

Comments are closed.