„Фокус“: Иванов може да одлучи кого ќе помилува!?

„Фокус“: Иванов може да одлучи кого ќе помилува!?

Од велат дека Претседателот Ѓорѓе Иванов има дискреционо право да одлучи кого ќе помилува, изјавиле од Комисијата за помилување на претседателот за „Фокус“.

Како што преесува „Фокус“ ова право на на претседателот му следува согласно членот 11 од Законот за помилување во кој се вели:

„Претседателот на Републиката по исклучок може да дава помилување и без
спроведување на постапка за помилување пропишана со овој закон кога е тоа од интерес за Републиката, или кога посебни околности што се однесуваат на личноста и на кривичното дело, укажуваат дека е тоа оправдано“, стои во споменатиот член.

SHARE

8 Коментари

 1. ИСКУЧИТЕЛНО ВАЖНО ШТО ТРЕБА ДА БИДЕ ПОЗНАТО!
  ВО СВОЈАТА РАБОТА ВРЗАНО ЗА ООН И ИМЕТО, ПОТЕСЕКРЕТАРОТ (ДЕНЕС ПОРАНЕШНИОТ) НА ООН ЗА ПРАВНИ ПРАШЊА Г-дин ХАНС КОРЕЛ ПОТВРДИ ДЕКА ДВАТА МОДЛИТЕТА КОИ ГИ ПРЕДЛОЖИВ СЕ ЕДИНСТВЕНИОТ ПАТ ЗА ВОВЕДУВАЊЕ ИМЕТО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ООН!
  МОРАМЕ ДА ИМАМЕ ШИРОКА АКЦИЈА ВО ООН, ДРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ ДА ПРИФАТАТ И МУЛТИЛАТЕРАЛНО ПРИЗНААТ УСТАВНОТО ИМЕ РМ ПРЕКУ РЕЗОЛУЦИЈАТА НА ГЕНЕРАЛНОТО СОБРАНИЕ НА ООН.

  БЛАГОДАРАМ НА СИТЕ КОИ ПОТПИШАВТЕ МОЈАТА ПЕТИЦИЈА ЗА ИМЕТО!
  (во момент над 15 000 потписи)
  НАСТАВЕТЕ!
  НО, ОД ООН СЕ БАРА ПОТПИС НА ПРЕТСЕДАТЕЛ!
  ООН нема да постапува врз основа на Петиција од граѓаните, туку единствено по барање на официјален орган од Македонија, те. по барање на претседател или премијер на Македонија.

  • проф.др. Игор Јанев е еден од ретките ако не и единствениот кој јавно и јасно предлага решение, но решението до сега постојано е отфрлано од страна на “западните слуги“ инсталираните елити во Македонија.
   Веќе спомнав уште во 2008/9 прв пат преобјавив негов текст во еден локален онлајн медиум, преземен од нашинци во Канада.
   Одговорот на потсекретарот е според здравиот разум можеби и единственото институционално решение (има и други не толку нежни), но како што е редот потребен е потпис на претседател (претставник на суверениот народ), др. Ѓорѓи Иванов има единствена прилика да го отпочне тој процес и со тоа остане македонски претседател кој бил и е од народот, но до сега, тој не настапи со некој показател дека тој би можел тоа да го стори, сепак има време!
   Постои и друга можност а таа е дека било кој кандидат на наредните претседателски избори кој ќе излезе со таков предлог и политика, не само што ќе биде избран уште во првиот круг туку и ќе доведе до ослободување на Македонија… Тодор Петров и покрај многуте забелешки … можеби ќе успее да собере храброст за таков чин!

 2. Игор Јанев, кога конечно ќе разбереш дека планетата Земја не е рамна плоча и дека Сонцето не се врти околу Земјата, туку обратно. Нема ништо од твоите фантазии. Договорот со Грција ќе биде ратификуван, на името Република Македонија ќе биде додадена географска одредница Северна и ќе биде примена во НАТО и ЕУ. Таа приказна е завршена. Разбуди се. Освести се. И припреми се. Ништо чудно Ципрас и Заев да добијат Нобелова награда за мир за тој договор.

  • Еден, СРЕЌНА ТИ НОВА 2019. ГОДИНА!
   Во Србија имаат слоганот: „Прво скочи, па реци хоп”.

 3. Pripremi se ti i slicnite izrodi od “mirot” so ke go “donesete” a toa anarhija i vooruzeni presmetki so vasata fadhisticka etnocidna vlast !

 4. Иванов мора итно да го почне процесот во ООН или да признае дека не сака да ја спаси Македонија, Во тој случај само востание ќе ја спаси Македонија затоа што после уставните промени државата и Македонците нема да постојат.

Comments are closed.