Франција ќе ги суспендира најавените зголемени даноци за нафтени продукти што предизвикаа масовни низ земјата, а премиерот Едуард Филип се очекува да објави „мораториум за зголемување на данокот на гориво“.
Денеска беше откажана средба на владата со претставници на „жолтите елеци“.

Зголемувањето на таксите на горивата требаше да стапи на сила на 1-ви јануари.

Францускиот претседател Емануел Макрон постојано повторуваше дека нема да се откаже од најавените такси, но владата во понеделникот сигнализираше дека е подготвена да прифати некои отстапки.

Француските „жолти елеци“ одбиваат преговори со владата

 

SHARE