Георгиев: Не е договорено чиј е Самоил!

За цар Самоил сѐ уште нема договор дали заеднички ќе се слави, но двете страни се согласни дека треба да се направи реконструкција на ликот и делото на Самоил“, изјави за Макфакс професорот Ванчо Георгие oд  заедничката македонско-бугарска експретска комисија за равизија на учебниците.

Тој не сакаше да ја коментира изјавата на неговиот колега Иван Илчев, поранешен ректор на Софискиот универзитет, кој за бугарски медими наведе дека бил постигнат компромис за Цар Самоил, пренесува Макфакс.

Македонскиот дел од комисијата признал дека Самоил е бугарски цар?!

 

SHARE

3 Коментари

  1. Има ли поглупаво прашање од тоа „чиј е Самоил“? Што значи тоа „чиј бил Самоил“? Дали значи чиј државјанин бил Самоил? На која држава бил припадник? Што бил по националност? Чиј цар бил? Не било договорено? Зарем со договор се утврдува ЧИЈ бил? Што вели светски утврдената историја? Тоа што научно историски е утврдено на светско ниво и тоа што е прифатено од светските историчари, тоа е чиј бил. Што има Македонија и Бугарија да се договараат околу тоа!

  2. Изгледа на нашиве преговарачи уште не им го дале договорот на потпишување кој го напишале бугарчињата.

Comments are closed.