Германскиот левичарски ФАЦ: Законот за јазици ја урива Македонија

Во анализата за состојбите во Македонија еден од највлијателните германски медиуми левичарскиот весник
“Frankfurter Allgemeine Zeitung” (ФАЗ) пишува дека законот за јазици ја урива македонската демократија и држава, пренесува новинарот Митко Јовановски кој живее во Германија.

“ФАЗ пишува за законот за двојазичност кој ги надминува стандардите на ЕУ. Иако текстот не е уште објавен во целост или е потребна претплата, сепак од тоа што го прочитав фокусот е ставен како овој закон со кој наводно се остваруваат права на малцинска заедница, иако Албанците се сметаат за нешто друго, ја руши демократијата и правниот систем а со тоа и државата”, пренесува Јованов.

ЛИНК до текстот во ФАЗ

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/nordmazedonien-minderheitenrechte-gefaehrden-demokratie-16574502.html#void

Фото: ФАЗ

SHARE