Влијателниот германски неделник Шпигел соопшти дека ќе поднесе кривична пријава против новинароткој измуислувал лажни стории.

Според „Шпигел“ има индоции Клаус Релотиус (33), се обидел да проневери донации наменети за сириски деца кои наводно живееле на улица во Турција.

Тој беше отпуштен овој месец откако призна дека измислувал новинарски стории, настани и извори во повеќе од десетина статии во печатените и во онлајн изданијата на списанието.

Според весникот, сега има информации дека Релитиу започнал кампања преку која ги повикувал читателите да донираат пари за наводно загрозени деца во Сирија, но според информации од банка, тој парите ги насочочил кон негова банкарска сметка.

Expres.mk пред три дена ја објави сторијата за објави сторијата:

SHARE