Ако бугарската страна инсистира да се напиште дека Гоце Делчев е бугарски револуционер, тогаш нема да биде постигнат никаков резултат во поглед на тоа прашање, вели претседателот на македонскиот тим во мешовитата бугарско-македонска комисија за историјата, Драги Ѓорѓиев.

Според Ѓорѓиев во македонските учебници, Гоце Делчев ќе остане македонски револуционер и никако нема да се прифати тој да биде признаен како бугарски револуционер.

Доновиве бугарските вицешпремиери Екатерина Захариева и Керасимир Каракачанов испратија порака дека Македонија мора да признае дека Гоце Делчев бил Бугарин и се заканија со попречување на македонското членство во ЕУ доколку тоа не се прифати.

Извор: Сител

SHARE