Од почетокот на 2018 година, во светот биле убиени повеќе од 100 новинари во целиот светот, соопшти Press Emblem Campaign (PEC).

За десет месеци во 2018 година, бројот на убиени новинари е веќе повисок од минатата година, според податоците на ПЕК. Од јануари, 106 новинари и медиумски работници беа убиени во 36 земји (во споредба со 99 за целата 2017 година).

Авганистан (17 убиени), Мексико (15) и Јемен (8) беа сведоци на најголем број убиства годинава.

Невладината организација со седиште во Женева бара независни и меѓународни истраги за да се идентификуваат сторителите на овие злосторства.

За убиството на саудискиот новинар Џамал ​​Кашогги во Истанбул, од PEC велат дека тоа „претставува голема вознемирувачка ескалација на криминалните активности насочени кон новинарите ширум светот“.

За убиството на бугарската новинарка Викторија Маринова, се ели дека дури и ако не е поврзано со нејзината работа како новинар, е исто така „ужасно“.

SHARE