Голтнавме жаба, не е за славење, вели Тортевски

Адвокатот Алксандар Тортевски смета дека изгласувањето на уставните промени заради Договорот од Преспа, не е причина за славење. Тој на неговиот Фејсбук профил изрази и сомнеж дека со промена на името државата ќе се „оправи“…

„Не е за славење за промената на името. Бевме приморани да голтнеме жива жаба и да се полееме со катран со амнестијата. Тоа не е за славење.

Да се оправала држава со промена на име, сите би менувале име секој месец. Сега претстои тешкиот дел за што се плашам дека немаме капацитет“ , пишува Тортевски.

SHARE

10 Коментари

 1. Dobro utro, g-ne Tortevski! Youtube gi brishe pesnite oznacheni kako “makedonski”, a predavnicite go “zajaknale” identitetot ! Pa sega i generalot koj se posra za se’ shto napravi ke “bide” Makedonec vo Grcija, mesto Skopija. Predavnici bozhji, nikogash da nemate mir vo dushata ! A kriminalot?!? E, sega veke ne e kriminal, poshto e vnatre vo SD{severna}M. Sega toa e “odbrana” na “macedonian”. Glupaci nevideni, mrsh!

  • Сметаш дека Тортето и сите други северџани не знаат што прават, дека не се свесни дека ја уништија Македонија само за тие да не одговараат за криминалот кој со децении го вршат врз Македонците?
   Ако тоа го мислиш и веруваш дека тие дури сега станале свесни за нивните злодела, тогаш си лапнал уште една нивно добро смислена шарена лага.
   Сите тие и денешните и претходните имаат само избор – затвор или Канарски острови, затоа тие немаат никаков проблем да ја растурат државата во која до колку би постоела би требало да одговараат за велепредавство и криминал.
   За ваквите безструктурни методи на управување (под име “Концепција на општествена безбедност“) има многу добро објаснтео на овој сајт, http://zakonvremeni.ru/analitika-kob.html
   има и видео предавања (со превод) од академик генерал-мајор Константин Петров…
   …како што тој во воведните зборови вели постои: внатрешна политика, надворешна политика а постои и глобална политика, кај нас не се води ниту една ние си имаме работа само со петтоколонаши!

 2. Ајде бе плачипички! ЈУНАЦИ МАКЕДОНСКИ! Од што сте се уплашиле толку. Престанете да плачете. Никому ништо лошо нема да му се случи. Македонците низ историјата биле непризнати, живееле окупирани, во туѓи држави, биле тепани, затварани и убивани па не плачеле како што вие сега плачете, а имате своја држава признаена од цел свет и наскоро членка на НАТО и ЕУ, најсилните, најбогатите и најдемократските организации во светот. Што плачете и кукате како стари баби.

  • каков дибек си, кога не би бил слепец би можел да се видиш во огледало…
   “Македонците низ историјата биле непризнати, живееле окупирани, во туѓи држави, биле тепани, затварани и убивани….“ И ДОЈДЕ ДЕН НИВНИТЕ ПОТОМЦИ МАКЕДОНЦИ ДА БИДАТ НЕПРИЗНАЕНИ, ОКУПИРАНИ, ДА ЖИВЕАТ ВО КОПИЛЕ ДРЖАВА, ДА БИДАТ ТЕПАНИ, ЗАТВАРАНИ И УБИВАНИ ОД СВОЈОТ РОД, од петтоколонаши и велепредавници слуги на окупаторот крвници и на тие Македонци низ историјата, а и на денешните Македонци!
   Е многу сме напреднале нема што!
   (некогаш не тепале и убивале туѓинци, денес тоа го прават нашите за пари и џоинт)
   Нас Македонците не стигна најголемата еврејска клетва “Да даде Бог да имаш па да немаш!“

 3. Оние дебелоглавци, Јане, Дурловски и разни Ќосина ги споредуваш со комунистите, со партизаните? Македонија денес ја споредуваш со Македонија за време на фашистите? Ти нормален си? Петтоколонаши и велепредавници се СДСМ? Е, мој ДЛМ, кога би знаел историја би знаел дека петтоколинаши и велепредавници биле ВМРО. Четите на ВМРО се бореле за интересите на Бугарија во сите војни за Македонија. Четите на ВМРО се бореле за интересите на Бугарија во Балканските војни, во Првата и во Втората светска војна. Прочитај кој и ја пресекол главата на Невена Георгиева Дуња. Прочитај кој биле во контрачетите. Прочитај која била „Охрана“ во Егејска Македонија. Нема поголеми крвници за Македонија и македонскиот народ од ВМРО во историјата на Македонија. И ден-денес ВМРО се бори против Македонија. Ништо ние не губиме со тоа што го решивме спорот со Грција и ќе влеземе во НАТО и ЕУ. Напротив. Ќе добиеме многу.

  • Значи јас не сум нормален заради твоја конструкција во која импутираш дека ги споредувам Дурловски и Јаневски со партизаните и…, а ти си здарв затоа што правиш паралела и ги поистоветуваш денешните петтоколонаши во лицето на СДСМ со партизаните и комунистите.

   За волја на вистината Дурловски, Jаневски и многу други се многу повеќе налик на партизаните и комунистите од колку твоите денешни СДСМ кои во целост почнаа со примена на политиките на ванчомихајловистите и ВМРО од пред и во текот на WW2, ти за жал не си ништо поумен од останатите затоа што не ги гледаш последиците и политиката туку им веруваш на нивните пропагандни флоскули… Па токму тие СДСМ од осамостојувањето до денес ја уништија Македонија се разбира со подршка на партијата ВМРО-ДПМНЕ (која за волја на вистината нема никаква допирна точка со организацијата и македонистичко движење ВМРО кое ако не си знаел се бореле за СЛОБОДНА Македонија и Македонци, а не за северна Македонија и северџани).
   На почетокот мислев дека си трол или некое платено спинерче, ама подоцна видов дека се работи за ПСИХОПАТ од своевидна врста, а да ти докажам дека си психопат еве уште еднаш ќе го повторам прашањето:
   Дали имаше референдум и кој е резултатот од референдумот?
   Дали Македонците со неизлегување (заради страв од фалсификување на нивната волја) изрично и недвосмислено изразија волја дека се
   1. ПРОТИВ ПРОМЕНА НА ИМЕ;
   2. ПРОТИВ ВЛЕЗ ВО НАТО и
   3. ПРОТИВ ВЛЕЗ ВО ЕЗ
   ?????????????????
   Или зошто твоите СДСМовци ги убедуваа граѓаните дека е потребен плурализам (им истоваривте демократија три пати на ден а што е со економските и социјалните слободи) и ДЕМОНКРАТИЈА со аргументи дека тие обичните луѓе-работници не знаеле да управуваат со фирмите а сега твоиве петтоколонаши (рапрашај се Зораните со фамилијата му колку капитал поседува) СДСССмовци знаат да управуваат со тие фирми, сигурно затоа ќерката на Зораните и оној тутабугаринот Димитров или оно Чифлиган го трошат заработеното со пот од нивните родители….
   Веќе реков ти не сакаш да разговараш аргументирано туку само спинуваш ама баш онака психопатски.
   Ги жалм твоите и тие околу тебе затоа што си роден психопат и манипулатор кој ги нема основните човечки особини како емпатија, чувствителност и совест…

   Не обвинувај без аргументи особено не за онаа што ти самиот го правиш, времето им се веруваше на оние што урлаа и кога крадецот викаше држте го крадецот заминаа многу оддамна.

 4. Ти не живееш во реалноста. Ти живееш во некој замислен свет. Никаде, во никаков документ на ВМРО не пишува дека ВМРО се бореле за некаква „слободна“ Македонија како посебна држава, туку пишува дека се бореле за автономија на територијата Македонија, со цел да ја припојат кон Бугарија во некој поволен момент, кога ќе се створат услови за тоа. Македонци за ВМРО биле Бугарите кои живееле на територијата Македонија. Никаде во нити еден документ на ВМРО не се споменуваат Македонци како припадници на некој посебен народ, различен од Бугарите, туку напротив, во сите документи на ВМРО, Македонците се претставени како Бугари. Види го Уставот на БМОРК од 1896 година ( Уставот на Бугарски Македоно-Одрински Револуционерни комитети – кои покасно се нарекле ТМРО, ВМОРО, па ВМРО), напишан од Гоце Делчев и Ѓорче Петров, па Уставот на ТМРО од 1902 година. Инаку, дека некој НЕДВОСМИСЛЕНО се изјаснал против ќе можеше да се каже ако тие што беа ПРОТИВ излезеа на референдум и ГЛАСАА ПРОТИВ. Што се правиш недоветен. Ако имаше толку многу (2/3) против договорот, зошто само една рака луѓе излегуваа на протести пред Собрание? Каде се денес тие 1 200 000 гласачи против договорот?

  • О кукле па ти си било тутабугарче!
   Па така речи, што се срамиш. Не е срамно да си татромонголоидно испрдоче.
   Бидејќи сакаш да се претставиш како нешто знаеш еве само за тебе
   најди го Мајскиот Манифест од 1924 г. кој е спорен дали Тодор Александров (инаку германски шпион) го потпишал или не, но и не е така важно, знаеш ли за каде е тој документ подготвен и со какви намери и цел???
   Документот, Мајски Манифест е објавен, со факсимил, во вториот том од “Документи за борбата на македонскиот народ за своја национална држава“ од група автори…
   …прочитај ги и двата тома ДОКУМЕНТИ, толкувањата не мора, потруди се да навлезеш во КОНТЕКСТОТ на тогашното време, и откако ќе ги прочиташ јави ми се да те упатам на друга литература…
   Околу ВМРО ти си само уште едно заблудено квислиншче кое за да го оправда своето велепредавство е подготвено да се посере на единствената македонска организација и движење која е со светли букви запишана во колективната меморија на Македонците, инаку ако не си знаел таму некаде во втората половина од втората декада на XX век доаѓа до поделба по идеолошка матрица на ВМРО па имаме ВМРО-Обединета како левица и другата страна десницата која е набрзо преземена од Бугарија.

   Бидејќи си со ограничен интелектуален капацитет и не можеш да размислуваш на повеќе нивоа, еве да ти помогнам.
   Ако оние 1.200.000 не излегле а вие не ги сметате за релевантни, ДАЛИ ТРЕБА СЕГА ТИЕ 1.200.000 ДА ПРЕСТАНАТ ДА ПЛАЌААТ ДАВАЧКИ (и да не почитуваат закони бидејќи нели не постојат) И ДА ВИ ПОКАЖАТ ДЕКА НАВИСТИНА НЕ ПОСТОЈАТ, па тогаш можете да глумите лудило и понатаму, само што тоа би значело дека брзо ќе зваршите на … (избери си сам)!

  • заборавив, тнр. устав на бморк на кој се повикуваш е ФАЛСИФИКАТ, докажано барем 100 пати, изгледа си ја испуштил таа лекција, имаш на нет повеќе податоци околу тоа, прв пат излезен во јавност некаде во 60-тите години (Калјаџиев копукот го покажува во Македонија, токмак како и семејството Димитрови) и хартијата, и се, ама буквално се на тој документ е ФАЛСИФИКАТ исто како што е и бугарската нација!

Comments are closed.