Најмалку 4.000 грчки компании кои го имаат терминот “Македонија” во нивното име или во името на нивните производи брзаат да го заштитат тоа за да избегнат проблеми по Преспанскиот договор.

Според весникот „Катимерини“ до денес, само 24 грчки компании со ознака за потекло или име со терминот “Македонија” се регистрирани во европскиот регистар Alicante во Шпанија.

Во исто време, ниту една од горенаведените компании не е регистрирана во соодветниот глобален регистар регистриран во Женева, додека две компании со седиште во Скопје веќе го регистрирале името „Македонија“.

Според истиот извор, регистрацијата чини од 2.000 до 8.000 евра.

Атанасиос Савакис, претседател на Здружението на индустриите на Северна Грција (СТБЕ), вчера, ги повика компаниите веднаш да се ангажираат за да ги обезбедат своите трговски имиња, а во исто време понуди и бесплатната правна помош.

SHARE