Воените штети се морално прашање, а Грција и Полска може да ја притиснат Германија за ова прашање, вели Карл Хајт Рот за „Дојче веле“.

Историчарот и доктор, кој Германците го сметаат за експерт во прашањето за германската војна, направил и пресметки за барањето на компензација, пренесува грчка „Иефимирида“.

„Износот е превисок … Според грчкиот парламент, грчките барања изнесуваат 380 милијарди евра … Полјаците зборуваат за два пати повеќе. Понекогаш Полска зборува за еден билион(1.000 милијарди-н.з.)”, вели тој за Дојче веле. Неговите пресметки во случајот на Полска се спојуваат со формалните барања, во случајот со Грција, износот за кој станува збор е преценет односно дека е понизок (околу 280.000).

Рот сугерира дека Грција и Полска треба заеднички да се обратат на Арбитражниот комитет на ОБСЕ, вклучувајќи ги и земјите што не се членки на ЕУ, за да се стави прашањето за воените репарации на преговори како дополнување на договорот “2 плус 4”.

Овој Договорот бил потпишан помеѓу Германија и сојузничките сили што ја окупираа Германија по Втората светска војна, со кој сојузниците се повлекоа од (…) барањата за воени репарации.

Според Карл Хајт Рот, овој договор беше „на штета на државите што не го потпишаа, но во овој случај договорот не ги обврзува земјите што не потписнички.

Ова е апсолутно јасно од аспект на меѓународното право Германската влада исто така е свесна за тоа “. Рот потсетува дека ниту Грција ниту Полска ниту други држави кои припаѓаа на „малите сојузници“ не се изјасниле за овој договор.

„Германската влада стравува од ништо повеќе од заеднички пристап на таканаречените мали сојузници, односно земјите што страдаа под германската окупација во Источна, Централна и Југоисточна Европа“, рече Рот, како што пренесува „Иефимирида“.

Карл Хајт Рот смета дека Грција и Полска се „пионери“ за ова прашање и верува дека соработката на релевантните парламентарни комисии во двете земји би можела позитивно да придонесат во прилог на заедничкото барање.

Рот сепак верива дека „ниту една земја, ниту Грција ниту Полска, не може да изврши притисок врз властите на Германија – бидејќи Германија е доминантна сила во Европа…

Полска и Грција бараат 1.000 милијарди евра отштета од Германија

 

SHARE