Грција на пат да стане „стара Грција“

„Во последниве децении, бројот на раѓања  во Грција, околу 90.000 годишен просек во тековната деценија, значително се намали во споредба со бројот на смртни случаи 120.00 што резултираше со негативна природна рамнотежа“, предупредува Вирон Коѕаманис, професор и директор на Лабораторијата за демографски и социјални анализи (EMCDDA)

„Овој тренд веројатно нема да се поправи до 2050 година“ вели професорот.

Клучната улога во стареењето, објаснува тој, игра главно нискиот наталитет…

SHARE