Бугарската Термоелектрана „Бобов дол“ не е адаптирана за согорување на опасен отпад увезен од Италија, реагира Меглена Антонова, од бугарската експозитура на на еколошката организација „Гринпис“, во интервју за БГЕС.

Проблемот со увоз на италински оѕпард во бугарија стана вирален
по информацијата дека сопстевнкиот на„Бациоин -ДОО“ на директорот на скопска „Дризла“ , македонскиот државјанин Горан Ангелов, тврдел дека во ТЕЦ „Бобов Дол“ се палат само гуми и пластика, и дека тоа не е опасно.

Меглена Антонова посочува дека во моментот овој вид на бизнис е профитабилен, бидејќи ТЕ ТП „Бобов Дол“ прима пари за согорување на отпад, но не ја плаќа државната такса за вршење на оваа активност. Затоа апетитот за оваа активност е толку голем.

БГНЕС потсетува дека контејнерите за отпад (од Италија) што пристигнале на пристаништето во Бугарија требало да бидат префрлени во термоцентралата Бобов Дол.


SHARE