Хан бара прекин на преговорите на Турција со ЕУ

Комесарот на Европската унија, за проширување и за соседска политика, повика на прекин на преговорите за пристап на Турција во ЕУ.

Членството на Турција во ЕУ не е реално во блиска иднина, изјави Јоханес Хан за весникот „Ди велт“.

„Долгорочно, би било покоретн за Турција и за ЕУ да следат нова насока и да ги завршат разговорите за пристапување“, вели Хан.

Турција поднсе барање за пристапување кон Европската економска заедница, претходникот на Европската унија (ЕУ), на 14 април 1987 година.

Во 1949 Турција беше една од првите земји која стана членка на Советот на Европа.

 

SHARE

1 Коментар

  1. АКО РУСИЈА САКА ДА ПОМОГНЕ НА МАКЕДОНИЈА, НЕ ТРЕБА САМО ДЕБАТИРА ЗА НЕЛЕГАЛНОТA ПРОМЕНА НА УСТАВОТ !
    РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА ДА ПРЕДЛОЖИ РЕЗОЛУЦИЈА ПРЕКУ СОВЕТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДО ГЕНЕРАЛНОТО СОБРАНИЕ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ЧЛЕНСТВОТО ПОД ДРЖАВНОТО ИМЕ МАКЕДОНИЈА!!!!

Comments are closed.