Комесарот на ЕУ за прошируивање, изрази надеж дека неодамнешниот договор за името меѓу Грција и Северна Македонија би можел да има ‘домино ефект’на Балканскиот полуостров.

Коментарот Хан вакво мислење за таканаречениот Преспански договор, кој го отвори патот за поранешна југословенска република да влезе во ЕУ и НАТО, даде во интервју за Фајненшал тајмс во вторникот, пишува „Катимерини“.

„Ктимерини“ не објаснува каков ќе биде тој „домино ефект“, освен дека на Србија, Црна Гора, Косово, Албанија, Босна, како и Северна Македонија им беше предочено дека можат да се приклучат на Унијата доколку ги исполнат критериумите.

ИИнаку, во инервјуто, омесарот Хан изразил загриженост од влијанието на Кина во спроведувањето на инфраструктурни проекти на Балканот и потсети дека ЕУ е „поправеден партнер“.

SHARE

Оставете коментар