Косовскиот премиер Рамуш Харадинај изјави дека „Бог дал можност секој дел од татковината да биде поврзан, а главниот град Приштина да биде поврзана со Пеќ, Џаковица, Гњилане, Прешево, Скопје и со Тирана“.

Харадинај ја даде оваа изјава за време на почетокот на изградбата на магистралата Приштина – Гњилане – Белa Земја.

Со овој автопат ќе ја сврземе „Анаморава“ (Косовската долина) со источно Косово (Прешево и Бујановац), рече уште косовскиот премиер мислејќи на општините Прешево и Бујановац кои се наоѓаат во југозападниот дел на Србија и се граничат со Косово.

Она што денес ме прави особено горд се должи на фактот дека Бог ни даде можност да контактираме секој дел од татковината, а Приштина да контактираме Пеќ, Джаковица, Гњилане, Прешево, Скопје и Тирана”, рече уште Харадинај пред косовските медиуми, пренесува бугарската агенција БГНЕС.

Министерот за регионален развој и инфраструктура, Пал Лекаи, рече дека 22 километарскиот пат ќе се гради 30 месеци и ќе чини 87 милиони евра.

SHARE

Comments are closed.