Харадинај поднесе оставка: – пак го бараат во Хаг

Премиерот на Косово, Рамуш Харадинај поднел оставка на седницата на влада.

.„Од овој момент не сум повеќе премиер. Следната недела би требало да се појавам во Хаг“, изјаву Харадинај за медиумите.

Специјалното обвинителство на Хаг кое е дел од обвинителство и дел од вниот систем на Косово, но се со седиште во Холандија и располагаат со меѓународни лиц очекува да се судат поранешните борци на Ослободителната војска на Косово, обвинети од страна на специјалниот обвинител за злосторства, вклучително и убиства, киднапирања, нелегални притвори и сексуално насилство.

Слично сценарио се случи во март 2005 година, кога Харадинај, кој тогаш беше премиер во претходната косовска администрација, поднесе оставка откако беше обвинет од страна на Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија.

Харадинај беше ослободен од обвиненијата за воени злосторства во 2008 година поради недостиг на докази.

Потоа беше ослободен од страна на Трибуналот на ОН во ноември 2012 година.

SHARE