Дали некогаш сте јаделе вака подготвени компири? Hasselback Компирот може да биде посебен оброк или мезе или додаток на печено месо. Овој рецепт остава простор за играње со вкусови, а може да се става што и да сакате меѓу секое од парчиња.

Швеѓаните направија вистинска гурманска уметност наречена Hasselback компири со печење. Идејата е генијална, бидејќи подготовка изгледа лесно, а неговиот вкус е неодолив.

Подготовка:
Изберете средни компири со тенка лушпа, со еднаква големина. Не лупете ги, но добро измијте ги под вода.

Компирот ставете го на даската за сечење, сечете ги, но не до крај. Прелијте ги со масло и посолете ги. Ставете ја рерната на 180 степени и печете околу 45 минути до еден час (во зависност од големината).

Совет повеќе. Ако сакате повеќе зачинет вкус, ставете малку сланина на крајот на печење или сирење. Печете уште малку додека сирењето зрее.